KONST

 



Konstverket Parasiten
Peter Johansson 2022
Ett permanent offentligt verk på Sofiero Gård, Helsingborg.


På Sofiero Ladugårds södra logvägg finns nu det permanenta konstverket PARASITEN. Då och då kommer Parasiten ut till beskådan och kan upplevas av alla som kommer hit och besöker oss! Resan fortsätter! Heja konsten!

Varmaste hjärtligaste tack till Kungliga Akademien för de fria konsterna och Hjalmar Wicanders fond.

Nedan följer lite bilder från invigningen av Parasiten, tack till alla som kom!
Jessica Nederman, Sofiero Gård, berättar om projektet:
 
Idén startade efter att det varit nationaldagsfirande på Sofiero Gård för alla medborgare som fått uppehållstillstånd i Helsingborgs kommun 2016. Logen i ladugården hyrdes ut till Helsingborgs stad som skulle arrangera firandet.

Arrangemanget var rörigt och det var mycket folk på plats. Helt plötsligt kommer ett folkdansgille med bestämda steg defilerande i full nationaldräkt runt husknuten (Miljön är nationalromantisk). Dansuppförandet gjordes i det trånga folkvimlet och kändes mycket forcerat.

Detta väckte många tankar och funderingar på hur märkliga, exkluderande och nästan hotfulla gamla traditioner och miljöer kunde uppfattas av mig själv och kanske även de nya internationella medborgare som deltog i arrangemanget.
Konstnären Peter Johansson och hans konstverk och installationer var det som kunde förverkliga vad som behövdes på Sofiero Gård, att få en ny och mer mångbottnad känsla i kulturmiljön som finns här. För mig är det vad Peter Johanssons konst gör. Ställer frågor på ända om vår nationalitet, vårt ursprung och våra traditioner.

Att få människor att ifrågasätta och tänka vidare är något av det viktigaste som finns.
På många platser i Sverige(och i världen), försvinner den fria konsten och kulturlivet mer och mer och med det, de andningshål det skapar för att orka och vilja ifrågasätta.

Att sätta upp detta verk kommer att väcka känslor och få folk att just ifrågasätta, beroende på hur långt man själv vill gå i tanken. Miljön runt omkring är bra på så vis att den inte är stressrelaterad och om man vill, ger ro och plats åt eftertanke.

Verket knyter även an till historien. Landsbyggdsarkitekten Charles Emil Löfvenskiöld, som fick i uppdrag att rita ladugården, var den som betydde mest för införandet och spridningen av snickarglädjen i Sverige i slutet av 1800 talet. Han tog med sig inspiration från sina resor till bland annat Schweiz. Eftersom han inte tog något betalt för sina mönsterhäften, spred sig snickarglädjen över Sveriges landsbygd. Löfvenskiöld verkar ha varit en mycket fin man med stort hjärta, som var nytänkande vad gällde bättre förhållanden för boskapsdjur, han var även före sin tid gällande självklarheter som kvinnor och mäns lika värde.

Peter Johansson har med konstverket Parasiten, verkligen samlat mina tankar och platsens historia till ett praktfullt nutida konstverk, både en alarmsignal, en varningsklocka, men också till glädje för alla de som besöker gården eller passerar på cykel eller i bil.
Min vision med Sofiero Gård är att få platsen att leva och att alla med gott uppsåt, ska känna sig välkomna.

Invigning skedde den 7 maj 2022 kl 17 med tal, fanfarer och musik av det fantastiska bandet DEN FLYGANDE BOKRULLEN.
http://www.denflygandebokrullen.nu/spelningar.htm

Projektet Parasiten har varit en lång och krokig resa genom pandemi och svajig budget. Som tur var fanns många frivilliga krafter!

Extra stort och varmt tack till konstruktören och konstnären Viggo Wichmann, som med sin stora kunskap och hantverksskicklighet, varit avgörande för genomförandet.

Fler stora varma tack riktar vi till: Wicanders fond, Kungliga akademien för de fria konsterna i Stockholm som trott på oss och stöttat ekonomiskt till viss del, fotograferna Claes Hall och Matti Östling, konstgrafiska tryckeriet Atelje Larsen, Laine Montelin, Tyréns, träsvarsarbete av Lambis Stratoudakis, Alfredssons maskinaffär i Ränte Kvarn, PNP byggtema, den oyvige bonden Jerker Svensson, Tommys kranbilar, Storbildsbolaget, Fremlab AB, KKV-Konstnärernas Kollektiv Verkstad och rammakaren Kjell Englund.


https://www.hd.se/2021-11-11/helsingborgs-nya-landmarke-har-lyfts-pa-plats







Grafiskt blad trägravyr Parasiten
Peter Johansson har även snidat ett grafiskt blad,
en trägravyr i upplaga 113 exemplar. (Likt bilden bredvid)

Det grafiska bladet heter Parasiten.
Storlek 
bildyta 70 x 80 cm.
Kostar signerat och numrerat
5 000 kr.
Vill man ha verket inramat tillkommer 2 500 kr.


Vill du beställa ett blad?
Kontakta: info@sofierogard.se

 

SVT:s Kulturprogram Sverige! gjorde ett reportage om hur det gick med Parasiten och vilka förhinder som uppstått i vår fortsatta kamp om att få klart konstverket i Coronatider. Avsnittet sändes på SVT kanal 1 den 15 maj 2020.


https://www.svtplay.se/video/26755305/sverige/sverige-sasong-23-avsnitt-18?start=auto

 

 


Shooting for a Pollock
Nancy Brignall & George Rammell 2011

Sommaren 2011 besökte våra vänner konstnärerna Nancy Brignall och George Rammell oss och fortsatte sitt påbörjade konstprojekt, "Shooting for a Pollock" här på Sofiero Gård.


https://www.youtube.com/watch?v=5k2qFsmVdW8 


George Rammell har bland annat arbetat för konstnären Bill Reid (1920-1998) där han var med och utformade konstverket "The Black Canoe" som idag står utanför Vancouvers flygplats. Det finns också en kopia som står utanför Kanadas ambassad i Washington.

George Rammell och Nancy Brignall var även verksamma i Sofieroparken under skulptursymposietiden och sommaren 1988 gjordes konstverket "Seeing red" eller "Ättehögens ande" i skånsk granit. Skulpturen är nu en del av Sofieroparkens skulptursamling och står på sin utvalda plats inne i parken.

https://issuu.com/kulturhelsingborg/docs/helsingborgs_skulpturguide/14