MILJÖN KRING GÅRDEN


Omgivningen runt Sofiero Gård är fantastisk! I öster gränsar gården till Pålsjö skog och Sofiero skogen som nu blivit naturreservat. Här finns en underbar bok, ek och alskog som är flera 100 år gammal och på våren blommar där miljontals vitsippor. I skogen norr om gården finns en damm som i folkmun kallas för Soffan. Här kan man vintertid åka skridskor och på våren finns en hel del grodyngel att beskåda.

miljoerjpg

I omgivningen finns ett rikt djurliv. Eftersom naturmiljön skiftar med åkrar, ängar och skog trivs många djur som tex rådjur, räv, sork, grävling och massor med fåglar. Hackspett, gök, häger, ugglor och till och med havsörn har vi sett! För flera år sedan hade vi ett tornfalksbo i ladan. Ladusvalor har vi också gott om och fladdermöss...
miljoer3jpg
Något som vi uppskattar mycket är rådjuren. Dom föder sina ungar på ängen om våren och sommar och vintertid letar de mat på åkrarna.

miljoer4jpg

 Att följa det ekologiska jordbruket som bedrivs i anslutning till gården är intressant; Här odlas olika sädesslag och växter som raps, ärtor, betor, vete, råg mm. Väster om gården finns ravinen med en fantastisk utsikt över Öresund. Rakt över vägen fårahagen där fåren brukar gå sommartid.

miljoer2jpg
Att gå ner till stranden från Sofiero Gård tar knappt 10 minuter. Sofiero Gård ligger inom Helsingborgs stadsgräns. Det finns goda bussförbindelser och om man vill kan man vara i centrum inom 10 minuter. Busslinje 8.

Sedan har vi våra egna djur på gården! Hönsen, katterna, bina och Börje!