MILJÖN KRING GÅRDEN

 

Under våren 2020 hade vi den stora glädjen att få se ett kattugglepar som etabelerade sig här, 6 ungar kläcktes och flög omkring i skymningen runt Sofiero Gård.
I omgivningen finns ett rikt djurliv. Eftersom naturmiljön skiftar med åkrar, ängar och skog trivs många olika arter så som rådjur, räv, sork, grävling och massor med fåglar. Hackspett, gök, häger, ugglor, ladusvalor och fladdermöss!
För flera år sedan hade vi ett tornfalksbo i ladan.
På åkrarna runt omkring odlas olika sädesslag och växter som raps, ärtor, betor, vete, råg mm. Väster om gården finns ravinen med en fantastisk utsikt över Öresund. Rakt över vägen finns fårahagen, där fåren brukar gå sommartid. I nordväst ligger Sofieroparken.

Natur

Omgivningen runt Sofiero Gård är fantastisk. I öster gränsar gården till Pålsjö skog och Sofieroskogen som nu blivit naturreservat. Här finns en underbar bok, ek och alskog som är flera 100 år gammal och på våren blommar där miljontals vitsippor. I skogen norr om gården finns en damm som i folkmun kallas för Soffan. Här kan man vintertid åka skridskor och på våren och sommaren finns det mycket fågelliv att beskåda. Den något speciella fågeln Trädgårdsträdkryparen, har skådats just vid Soffandammen.

Sofiero Gård ligger inom Helsingborgs stadsgräns.
Att gå ner till stranden tar knappt 5 minuter.

Det finns goda bussförbindelser och om man vill kan man vara i centrum inom 10 minuter. Busslinje 8. 

 
 
 



Hönshuset


Vi startade ett hönskollektiv för ett antal år sedan!

Hönsen går fritt i omgivningen runt gården (förutom när det är fågelinfluensa-säsong) och deras närvaro uppskattas mycket av folk som besöker oss!

Blommehönsen kommer ursprungligen från den sydskånska slättbygden. I byarna Vomb, Tofta och Esarp hittades gårdsflockar som tillsammans utgör dagens blommehöns. På 1970-talet var rasen på väg att utrotas. Den fick genbanksstatus av jordbruksverket 2001, då rasen fick sitt officiella namn. 

Vi har nu fått tillskott av fler hönsraser. Sussex och Cream crystal legbar.


 

Hemvärnsgården

Hemvärnsgården består av två byggnader och ligger precis öster om Sofiero Ladugård. Byggnaderna uppfördes av Fortifikationsverket under 1940 talet och var en del av det svenska försvaret. På 50-talet efter andra världskrigets slut byggdes militärbarackerna om och skulle nu användas av de poliser som vaktade kungligheterna och parken. När Gustav VI Adolf dog 1973 och testamenterade slottet och parken till Helsingborgs stad, behövdes inte polisbevakningen längre, och efter en tid flyttade hemvärnet in i militärbarackerna, som nu döptes om till Hemvärnsgården.


2007 såldes Hemvärnsgården till Helsingborgs stad.

2016 köptes byggnaderna av Skabelycke AB och blev en del av Sofiero Gård.