MILJÖN KRING GÅRDEN

 

I omgivningen finns ett rikt djurliv. Eftersom naturmiljön skiftar med åkrar, ängar och skog trivs många olika arter så som rådjur, räv, sork, grävling och massor med fåglar som exempelvis hackspett, gök, häger, ugglor, ladusvalor och fladdermöss.

På åkrarna runt omkring odlas olika sädesslag och växter som raps, ärtor, betor, vete, råg mm. Väster om gården finns ravinen med en fantastisk utsikt över Öresund. Rakt över vägen finns fårahagen, där fåren brukar gå sommartid. I nordväst ligger Sofieroparken.

Natur

Omgivningen runt Sofiero Gård är fantastisk. I öster gränsar gården till Pålsjö skog och Sofieroskogen som nu blivit naturreservat. Här finns en underbar bok, ek och alskog  och på våren blommar här miljontals vitsippor.

Sofiero Gård ligger inom Helsingborgs stadsgräns.
Att gå ner till stranden tar knappt 5 minuter.

Det finns goda bussförbindelser och om man vill kan man vara i centrum inom 10 minuter. Busslinje 8. 

 
 
 

Hönshuset

2014 startade vi ett hönskollektiv med våra grannar på gården.

Hönsen går fritt i omgivningen runt gården och deras närvaro uppskattas mycket av folk som besöker oss.

Blommehönsen kommer ursprungligen från den sydskånska slättbygden. På 1970-talet var rasen på väg att utrotas. Den fick genbanksstatus av jordbruksverket 2001, då rasen fick sitt officiella namn.
Vi har nu fått tillskott av fler hönsraser....

De senare åren har fågelinfluensan gjort så att vi inte alltid kan ha hönsen frigående, men så snart jordbruksverket lättar på restriktionerna och faran är över släpper vi ut hönsen igen!


 

Hemvärnsgården

Hemvärnsgården består av två byggnader och ligger precis öster om Sofiero Ladugård. Byggnaderna uppfördes av Fortifikationsverket under 1940 talet och var en del av det svenska försvaret. På 50-talet efter andra världskrigets slut byggdes militärbarackerna om och skulle nu användas av de poliser som vaktade kungligheterna och parken. När Gustav VI Adolf dog 1973 och testamenterade slottet och parken till Helsingborgs stad, behövdes inte polisbevakningen längre, och efter en tid flyttade hemvärnet in i militärbarackerna, som nu döptes om till Hemvärnsgården.


2007 såldes Hemvärnsgården till Helsingborgs stad.

2016 köptes byggnaderna av Skabelycke AB och blev en del av Sofiero Gård.